Waarom protesteren wij?

[terug naar de inhoudstabel]

Waarom wij ons verzetten tegen dit project

[terug naar de inhoudstabel]

Een bijkomende verbrandingsoven is niet nodig

Er is in Vlaanderen al een teveel aan verbrandingscapaciteit. Dit ondergraaft inspanningen om afval te recycleren en heeft een aanzuigeffect op buitenlands afval. Verbrandingsoven draaien immers 24 uur op 24, 7 dagen op 7 en hebben constant afval nodig. En dat afval moet van ergens komen.

[terug naar de inhoudstabel]

Dit project gaat in tegen de beleidsvisie van Vlaanderen en Europa

Vlaanderen streeft naar het sluiten van de materialen kringloop en het maximaliseren van hergebruik en recyclage van grondstoffen. Dat is vastgelegd in het nieuwe (juni 2011) materialendecreet. Van zodra ook minister Schauvliege dat beseft komt dat in orde.

Ook de Europese Unie streeft naar een maximaal hergebruik van grondstoffen. Daartoe stelde ze in september 2001 haar Stappenplan voor efficiënt hulpbronnengebruik in Europa voor (persbericht).

Zowel Vlaanderen als Europa streven naar een wereld met minder afvalverbranding, niet meer. Dit project staat haaks op deze doelstellingen en de visie op een betere toekomst.

[terug naar de inhoudstabel]

Afval verbranden is de toekomst verbranden

Het verbranden van grondstoffen is niet langer houdbaar voor onze planeet. Als we op een duurzame manier willen omspringen met deze grondstoffen, de problematiek van ons afval en het klimaat willen aanpakken, dan moeten we het probleem bij de bron oplossen.

[terug naar de inhoudstabel]

Wie wordt hier beter van?

De verbrandingsoven van Kampenhout is een privé initiatief van welgeteld twee personen: Danny en Franky De Coninck.

Naast een bouwbedrijf en containerfirma zijn ze ook eigenaar van het mega-bordeel Villa Tinto in Antwerpen, rijden ze rond in een dure wagen, vliegen ze rond in hun privé helicopter en wonen ze in Monaco, want belastingen betalen doen ze liever niet.

Zij twee gaan een smak geld verdienen aan dit project en trekken zich niks aan van de overlast voor de omwonenden en de gevolgen op mens en milieu.

[terug naar de inhoudstabel]